masa bukan emas..tetapi adalah nyawa dan kehidupan

seindah kebiruanmu... wahai lautan yang luas..

sejuk mata memandang..
tenang sayu jiwa menikmati....
sentiasa mengadap dengan langit serta awan...
warnanya biru....terbentang luas menghiasi bumi...
menjadi sumber utama hidupan di atas muka bumi ini...
itulah kehebatan ciptaan Allah s.w.t....



LAUT???

tahukah korang semua bahawa laut dan lautan menutup sebnayak 70% permukaan bumi.
hampir 3/4 tuh...banyak kottt...
tapi...kita kan cam terbiasa da ngan laut...
so, jarang benar kan kita nk telitikan n kaji sal ciptaan Allah yg sgt hebat ni dgn pikir ape hikmat2 di sebalik ciptaan Allah nie..

haa...meh baca ni... aq nk kongsi ngan korang
^_^

aritu aq ada tbaca lam blog seorg ustaz ni...
dia cerita sal laut dan hikmatnya la...
so...aq nk kongsi ngan korg ape yg aq bca dr blog ustaz tu la nie...

ok..korang pernah x dgr sal kapal titanic tu...
ala..yg mat saleh wat cerita tu...cerita kisah cinta romantik tu laaa...haha
ala..korang ni...cerita je ke yg korg igt? sal kapal tu ade korg amik tau x?
kisah cinta tu rekaan je wahai sohabat2 ku...sal kapal tu yg betui nye...alahaii~
masa dulu...waktu kapal ni siap dibina...
semua orang kagum ...

ye la ...mne x kagumnye...kapal Titanic ni x mgkin tggelam... begitu lah dakwa jurutera n arkitek yg mbinanya. Setelah Titanic siap dibina, ianya dilegkapi ngan plbagai kemudahan n di dekorasi secntiknye...

kemudian dibawa belayar dari  England mnuju ke Amerika.
satu pjalanan yang jauh...merentasi laut Atlantik.

Malang xberbau...perjalanan tu tidak hingga ke akhirnya..
sbb dalam pjalanan nya tu...titanic da terlanggar ngan....
ngan apew??? tau x???
haaa...meh nk kasitau... berlanggar ngan air la...(terkejut la sket)
air yg da beku..hehe
dalam nama lain ICEBERG... ok?
bukan ngan ribut, tsunami, ikan joss, n bla,bla,bla...
akhirnya...kapal itu tggelam..:(

Pada wktu tu satu dunia terkejut ngan peristiwa tu...
ye ah...sedangkan kapal yg begitu hebat dan besar akhirnya tumpas di lautan...
sehebat2 kapal ciptaan manusia itu kalu dibandingkan ngan lautan luas ciptaan Allah hnyalah sekelumit...

Setelah lama tenggelam, saintis mengambil masa yang lama untuk menentukan lokasi di mana  tempat Titanic tenggelam ...susah gak tau...
kapal yang besar tu hanya umpama sebilah jarum sahaja kalu dibandingkan dengan lautan Atlantik yang sangat luas itu. Begitu kerdil ciptaan manusia, sedangkan Atlantik bukanlah lautan yang terluas… Lautan Pasifik lg la luas kalu nak tau... Begitulah luar biasanya keluasan laut.

ermm...satu lg..korg tau x ape kelebihan laut nie?
korg mesti tau kan yg air laut ni masin..sangat masin..
pernah x terpikir knape Allah ciptakan air laut ni masin?
kenape xrase pahit, kelat, manis ke...(kalu manis, isu gula pun jd kurg,,hehe)
Allah tdk ciptakan sia2...ade hikmat di sebalik ciptaanNya tu...
haaa...kalu korg nak tau...kemasinan tu la yg menyerap bau smpah yg dialirkan ke laut.

Bayangkan, seluruh kotoran di dunia dialirkan ke laut oleh sungai. Sampah sarap, bangkai, najis dan lain-lain dialirkan ke laut. 

ibarat cam tong sampah pling besaq di dunia ni da....
andai la air laut tu tawar...camner eh?
mesti air tu sgt busuk kan... (habislah institusi pelancongan)huhu

malah..bukan stkat laut, bumi jgk kan turut busuk... si lalat2 pun mula la...
mgharamkan perancangan pembiakan mereka...
then, mereka psti kan mula membiak dgn bnyak dan epinyer...
boleh korang byang x? euwww....
then, slain tu ksihatan pun kan tjejas tau..hidup pun jadi x tenteram.
tapi Alhamdulillah... dengan kadar kemasinannya yang sangat tinggi itu, ia mampu menyerap bau dan ‘mengawet’ kekotoran yang banyak .

so, lastly...
diharap korang semua (termasuk aq)...
faham la betapa hebatnya ciptaan Allah dan sgguh teliti ciptaanNya tu...
kagum kan? ^_^
keluasan dan kemasinan nya tu ade yg tersirat upenye...
jadi.... setiap kali kita melihat laut tu... jgn la skdr tgok...n lihat keindahannya saje
sebaliknya renungkanlah kehebatannya dan rasailah kehebatan Penciptanya.. Allah s.w.t


(tuk tantapan korang..:))



berwajah baru!!!! ^_^

wah.... blog saya da berubah wajah....
ade lagu lak tu..hahaha~
bes tak? hahaha...
(nak x nak..kalu da bukak blog korg kene dgr gakk..wehuu)
sukanyer....!!!!!
haha..mesti korang pelik asal la saya excited sgt kan..haha
xpe...blog ni lawa ke x...xkesahhhh...
janji eppi!!! hahaha...

Ngan blog yang berrrrwajah baru nie..
gatal tangan rasanye...
cam membuak2 je bende yg saya nk merepek nnti..
hahaha...~
(insyaAllah merepek bende yg berfaedah..hahaha)
arini xmampu ag ar nak merepek... bru gatal tgn je...
tgok la nnti kalo rajin...
muahaha~  (ngade tol..haha)
esok la ye saya meng'update yg betol pnyer...
lgpun sok..hampir  semua kwn2 saya xde...
rmai yg blik bcuti...coz klas kitorang xde 5 hari straight...
(ni da hari ke-3)

pastu sebahagian nye lak msing2 nak pi
jalan2..ade yg nak ke air terjun, penang...
and bla,bla,bla...
saya xde moooodddd la nak jalan2...
(kene save bajet gak..hehhe)

satu sem nie mau idup di unimap..manyak guna duit maaa~
jimat cermat la jwbnyer...
(saper kat sini sudi nk bg aq biasiswa...hahax)
so...di waktu ketiadaan diorang mesti saya boring...
haaa...pe ag..mesti ngadap laptop...
so...esok dgn spontannyer..sy akan menggedikkan jari dan menggeliatkan jari tuk memetik-metik keyboard kesayangan daku ini...hehehe
pastu...melahirkan kata2 yang insyaAllah Berguna, Bermanfaat, Berfaedah tuk kita semua..(konsep 3B tuh..)

(sila la tepuk tangan..semangat ni..hahaha)

oraitt~ smpai cini dulu la saya kasi ini punya entri...
bubyee semua..
hahaha~

~ASSALAMUALAIKUM~
sblom bersurai...
nah..tuk tantapan korang semua..:)